Despre aronia - proprietati si beneficii

   Prin continutul sau bogat in vitamine si minerale, fructul de aronia este unul din fructele cu cel mai mare continut de antioxidanti, fiind numit in lume superfructul aronia.
     Mai jos o sa enumeram o mare parte din continutul fructului de aronia si ce boli previne si trateaza:
     

     Continut aproximativ raportat la 100 g fructe aronia:

                    Vitamina C 35%
                    Mangan 32%
                    Vitamina K 17%
                    Vitamina E 8%
                    Fier 8%
                    Vitamina A 7%
                    Acid Folic 6%
                    Magneziu 5%
                    Zinc 5%
                    Calciu 3%
                    Potasiu 3%
                    Vitamina P de 5 ori mai mult decat strugurii;
                    Acid chinic de 10 ori mai mult decat merisoarele;
                    Mai contin taninuri, fosfor si zahar,  zeaxentina si luteina;

     100g fructe uscate de aronia asigura 93% din doza de fier recomandata consumului zilnic si 34% din doza de vitamina C, avand si un continut mare de iod, care ajuta in fazale de crestere ale copiilor.
      Contine antociani coloranti, fructele de aronia fiind folosite  in industria alimentara ca un bun colorant, dar antocianii au fost testati si sunt benefici in tratarea cancerului.

     La ce ajuta, ce boli trateaza si in ce afectiuni pot fi folosite fructele de aronia:  


1.Previn si chiar pot trata anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon;

2.Ajuta la normalizarea tensiunii arteriale, in anumite boli ale inimii;

3.Contribuie la elasticitatea vaselor de sange, tratand arteroscleroza; 

4.Scad glicemia, regland nivelul acesteia, tratand diabetul de tip II;

5.Deoarece contin un numar ridicat de antioxidanti, ajuta la incetinirea procesului de imbatranire;

6.Scad colesterolul rau si ajuta in producerea colesterolului bun, ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange;

7.Sunt un bun tonic general-combat stresul si obseala, fiind recomandat in insomnii si depresii;

8.Intaresc sanatatea creierului, remediu in prevenirea pierderilor de memorie;

9.Recomandate in boli de piele si ale capilarelor;

10.Au efect antihistaminic(benefic contra alergiilor si rinitelor);

11.Imbunatatesc metabolismul si ajuta la mentinerea unei greutati optime;

12.Ajuta in bolile de vedere contribuind la marirea acuitatii vizuale;

13.Ajuta organismul in intoxicatii si il protejaza de radiatii;

14.Au efect antiinflamator si previn bolile cardiovasculare;

15.Recomandate in afectiuni ale tiroidei, suferinte ale ficatului,
boli ale sistemului digestiv, bolile stomacului si vezicii biliare; 

16.Previn infectiile virale si bacteriene, in bolile contagioase ale copilariei;

17.Regenereaza masa musculara si osoasa;

18.Au rol pozitiv in curatarea colonului, combaterea constipatiei si hemoroizilor si in boli ale tractului urinar.